Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016

ΠΩΣ ΟΙ ΜΕΛΙΣΣΕΣ ΡΥΘΜΙΖΟΥΝ ΤΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ


Δημοσιευμένη έρευνα από τη Σχολή Τεχνών και Επιστημών του Πανεπιστημίου Τάφτς, δείχνει ότι οι εργάτριες μέλισσες απομακρύνουν την υπερβολική θερμότητα μέσα στην κυψέλη με μια διαδικασία παρόμοια με αυτή που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι και τα άλλα θηλαστικά, μέσω των αιμοφόρων αγγείων και του δέρματος.


Οι εργάτριες μέλισσες, μεταξύ των άλλων καθηκόντων τους, ρυθμίζουν τη θερμοκρασία της κυψέλης. Όταν η θερμοκρασία πέφτει, οι εργάτριες μέλισσες παράγουν θερμότητα συσπώντας τους θωρακικούς τους μυς, κάτι παρόμοιο με το ρίγος στα θηλαστικά. 


Για την προστασία του γόνου όταν κάνει ζέστη, οι εργάτριες κάνουν αερισμό με τα φτερά τους κι εξατμίζουν νερό για να ψύξουν την περιοχή κοντά στο γόνο. Όταν η θερμοκρασία αυξηθεί τοπικά στη γονοφωλιά απορροφούν τη θερμότητα πιέζοντας τα σώματά τους πάνω στο πλαίσιο του γόνου ώστε να απορροφήσουν τη θερμότητα, μια συμπεριφορά γνωστή ως θερμική θωράκιση.

Αλλά πώς αποβάλλουν οι μέλισσες τη θερμότητα που απορρόφησαν;

Οι ερευνητές σε αυτή τη μελέτη συνέλεξαν δεδομένα από επτά μελίσσια εγκαταστημένα σε κυψέλες με τοιχώματα από διαφανές πλεξιγκλάς. 
Κάθε αποικία αριθμούσε 1.000 έως 2.500 ενήλικες μέλισσες.
Μια όγδοη κυψέλη, άδεια από μέλισσες, χρησιμοποιήθηκε ως μάρτυρας.

 Χρησιμοποιώντας ένα θεατρικό προβολέα, οι ερευνητές ανέβασαν την εσωτερική θερμοκρασία και των οκτώ κυψελών για 15 λεπτά.

 Ανιχνευτές θερμοκρασίας κατέγραφαν την πραγματική εσωτερική  θερμοκρασία της κυψέλης σε όλο το διάστημα του πειράματος που άναβε ο προβολέας.



Όπως ήταν αναμενόμενο, οι εργάτριες μέλισσες πίεσαν το σώμα τους πάνω στις θερμές επιφάνειες κοντά στο γόνο, απορροφώντας τη θερμότητα σα σφουγγάρια, και μειώνοντας τη θερμοκρασία. Μέτά από 15 λεπτά, ένα σύντομο χρονικό διάστημα, για να αποφευχθεί σοβαρή ζημία για τις μέλισσες, ο θεατρικός προβολέας έσβησε. Αμέσως μετά, η θερμική κίνηση μέσα στην κυψέλη και οι έξω από την κυψέλη θερμοκρασίες καταγράφηκαν μέσω θερμικής απεικόνισης.




Μέσα σε 10 λεπτά από την ψύξη, οι θερμοκρασίες στις ενεργές κυψέλες είχαν πέσει σε ασφαλή επίπεδα.

 Εν τω μεταξύ, η κυψέλη μάρτυρας παρέμεινε στους 40 βαθμούς Κελσίου.

Χρησιμοποιώντας θερμική απεικόνιση, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι οι θερμοκρασίες αυξήθηκαν περιφερικά ενώ η γονοφωλιά είχε αρχίσει να κρυώνει. Οι θερμικές εικόνες έδειξαν σαφώς ότι οι μέλισσες είχαν μεταφέρει τη θερμότητα που είχαν απορροφήσει στο σώμα τους στις προηγουμένως ψυχρότερες περιοχές της κυψέλης.

  Η μετακίνηση της θερμότητας από τις ζεστές στις δροσερές περιοχές θυμίζει τη μεταφορά βιοθερμότητας μέσω του καρδιαγγειακού συστήματος των θηλαστικών, λένε οι ερευνητές, οι οποίοι θεωρούν επίσης ότι τα ευρήματά τους υποστηρίζουν την άποψη ότι το μελίσσι αποτελεί ένα υπεροργανισμό, μια οντότητα της οποίας τα μέλη πραγματοποιούν εξειδικευμένες και ζωτικής σημασίας λειτουργίες, όπως τα κύτταρα και οι ιστοί ενός οργανισμού.






Πηγή
Rachael E. Bonoan, Tufts University

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου