Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017

ΟΞΑΛΙΚΟ ΟΞΥ

Συνταγή χρήσης οξαλικού οξέος

Πότε: Μόνο σε μελίσσια χωρίς γόνο. Αν υπάρχει γόνος η αποτελεσματικότητά του μειώνεται δραστικά. Το κάνουμε τέλος φθινοπώρου - αρχές χειμώνα.

Θερμοκρασία: Άνω του μηδενός.

Χορήγηση: Μίγμα οξαλικού και σιροπιού ζάχαρης. Σε ένα λίτρο ζεστό αλλά όχι καυτό νερό διαλύουμε 1 κιλό ζάχαρη και στο σιρόπι που φτιάξαμε διαλύουμε 80 γραμμάρια διένυδρο οξαλικό οξύ. θα χρειαστούμε σύριγγα μιας χρήσης των 60 ml ή συσκευή δοσομετρική συσκευή ενστάλαξης και γάντια.


Εφαρμογή: Αυστηρά μία εφαρμογή.



Ποσότητα και Δόση: Για την ποσότητα κριτήριο είναι η δύναμη του μελισσιού. Για την δόση υπολογίζουμε 5 ml σιροπιού με οξαλικό για κάθε πλαίσιο.

Το διάλυμα πρέπει να είναι πολύ πρόσφατο (αν μείνει γίνεται τοξικό για τη μέλισσα) και πρίν την εφαρμογή του να είναι χλιαρό όσο το χέρι μας. Ποτέ δεν ρίχνουμε κρύα υγρά στις μέλισσες που είναι σε σφαίρα. Το διάλυμα χύνεται ανάμεσα στα πλαίσια πάνω στις μέλισσες. Προσέχουμε να πέσει πάνω στις μέλισσες γιατί δρά με την επαφή.

Δεν χορηγούμε μεγαλύτερες δόσεις και δεν κάνουμε πάνω από μία εφαρμογή γιατί αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα απώλειες πληθυσμού ή και μελισσιών ή μειωμένη ανάπτυξη την άνοιξη.

Προσοχή: Το οξαλικό οξύ είναι δηλητήριο με μεγάλη διαβρωτική ικανότητα. Κατά την παρασκευή του διαλύματος φοράμε γάντια, γυαλιά και μάσκα. Το διάλυμα δεν είναι επικίνδυνο παρά μόνο αν πέσει στα μάτια ή το πιούμε.












Πηγή: Μελισσοκομικό Βήμα 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου